Приемане на вода по график + добавяне на различни вкусове с помощта на етерични масла.

Как да сме сигурни, че пием достатъчно вода?

Чували сме го един милион пъти – хубаво е да пиеш повече вода. Знаем, че трябва, но все се разсейваме и не успяваме. Прескачането на водата води до много повече от просто да ни остави жадни. Дехидратираните клетки не функционират добре, което означава, че се чувстваме бавни и уморени. Способността ни да се съсредоточаваме е затруднена, също така сме по-малко способни да се преборим с инфекциите. Освен това, и кожата ни изглежда безжизнена и набръчкана. 

Но колко вода дневно е достатъчно?

 

Ето 5 лесни начина да разберем дали пием достатъчно вода:

 • Гладен ли си? Изненадващо трудно е да се разграничи гладът от жаждата. Всъщност проучванията показват, че приема на 1 чаша (250 мл.) вода, премахва чувството на глад в 100% от случаите. Прави голяма разлика в загубата на тегло! Следващия път, когато изпитвате непреодолим глад за нещо сладко или усещате, че енергията ви се срине, стигнете до кранчето за вода на първо място. Вероятно просто трябва да пиете повече.

 

 • Чувстваш се изморен или изнервен. Ако „едва се влачите“ и времето за обяд е далече, помислете колко вода сте приели днес. Многобройни проучвания показват, че дори леката дехидратация причинява лошо настроение, умора, проблеми с паметта и главоболия. Ако не можете да се съсредоточите или се сопвате на хората, първата стъпка трябва да бъде чаша H2O.

 

 • Погледни кожата си. Кожните клетки, които не са хидратирани, изглеждат груби и сухи. Ако ръцете ви се чувстват сухи минути след мазането с крем, това е голям предупредителен знак, че не пиете достатъчно. Да останеш хидратиран е от решаващо значение за премахването на токсините от кожата, така че да се редуцира появата на пъпки.

 

 • Провери часовника. Кога за последен път отговорихте на призива на природата? За здравият възрастен това трябва да става 6-7 пъти на ден. Ако има много часове между посещенията в тоалетната, тогава не сте хидратирани. Ако урината ви е тъмна или мирише силно, това е предупредителен знак, че сте в зоната на опасност от обезводняване.

 

 • Просто математика. Когато се съмнявате, използвайте воден калкулатор! Просто въведете данните си и той ще изчисли колко вода се нуждаете всеки ден. Имайте предвид, че докато други напитки се броят в дневния прием на течности, кофеинът всъщност кара тялото ви да се дехидратира по-бързо, така че кофеиновото кафе и чаят не помагат.

 

И ако изброеното по-горе не е достатъчно, за да ни мотивира ето и 8 неоспорими ползи от водата:

 • Подобрява храносмилането. Приемът на вода спомага за намаляването на киселинноста в стомаха.
 • Очиства организма от токсини. Водата помага на организма да изхвърли по-лесно натрупаните токсини и шлаки.
 • Прави кожата ни по-здрава и млада. Добре хидратираната кожа изглежда здрава и остава по-дълго млада.
 • Помага ни да отслабнем. Водата не съдържа калории, мазнини, въглехидрати и захар. 1 чаша премахва чувството на глад.
 • Дава ни енергия. Дехидратацията = липса на енергия.
 • Подобрява работата на сърцето и цялата съдова система. Достатъчният прием на вода редуцира риска от сърдечен удар с 41%
 • Лекува главоболието. Голяма част от главоболието е предизвикано от недостатъчно количество вода.
 • Намалява риска да се разболеем от рак. Намалява риска от рак на дебелото черво с 45% и на пикочния мехур с 50%

 

Това ни кара да се замислим нали? Но нека бъдем честни. Пиенето на „задължителните осем“ чаши дневно е досадна работа. А когато си си го поставила за цел, се чувстваш гузно, че в късния следобяд едвам си успяла да преполвиш шишето. Познато нали? Напоследък опитвам различни трикове, за да се справя с предизвикателството. За мен лично най-успешна се оказа следната формула: Приемане на вода по график + добавяне на различни вкусове с помощта на етерични масла. А именно:

График

 • 2 чаши сутрин след ставане;
 • 1 чаша половин час преди всяко хранене;
 • 1 чаша преди душ;
 • 1чаша преди лягане;

Овкусявам с 1 -2 капки от следните масла:

 

И не забравяйте може би най-важната част от  формулата, упоритост и постоянство. Знаете какво казват хората: “ Необходими са 21 дни, за да създадем навик и 90 дни, за да променим начина си на живот“.

 

 
 

 

Внимание:
Аз съм майка не медицински специалист. Съдържанието на този сайт е само за информационни цели. Информацията, публикувана тук, представлява само моите мнения и не трябва да се използва за диагностициране, лечение или вместо професионални медицински съвети. Бъдете отговорни за начина, по който използвате етеричните масла, моля използвайте ги разумно и внимателно.