riskove-hronichen-prostatit

Етерични масла подпомагащи лечението на хроничен простатит

Какво представлява и на какво се дължи хроничния простатит?

Хроничният простатит (наричан още хроничен малко-тазов болков синдром) е заболяване, което засяга мъжете във всички възрасти и представлява инфекция на простатата с продължителност над 3 месеца. Характерното при него е, че протича бавно, като нарушава в голяма степен качеството на живот на пациентите, а лечението е му е трудно и продължително.

Най-често той е следствие от неадекватно или изобщо нелекуван остър простатит, като причинителят не е напълно изчистен от простатата и известно количество продължава да живее в нея. Острия простатит засяга млади мъже, в полово-активна възраст, като най-честата причина за инфектирането е при полов акт, когато бактерии от партньорката проникват през уретрата и достигат до простатата.

Най-честите причинители са:

 • Escherichia coli (E. coli)
 • Klebsiella
 • Proteus mirabilis
 • Enterococcus faecalis
 • Pseudomonas aeruginoza
 • Naiseria gonorrhoeae
 • Trichomonas vaginalis (протозоа)
 • Candida albicans (гъбичен причинител)

За това какви са оплакванията и как се диагностицира хроничниа простатит можете да намерите подробна информация ТУК

Лечение на хроничния простатит

Ако трябва да опишем лечението на хроничния простатит с една дума, без никакво колебание бихме го нарекли “трудно”.  И това не е проблем само в България, а в цял свят и навсякъде уролозите срещат изключителни трудности в лечението на тази болест. И доказателство за това са хилядите томове и публикации изписани по темата, както и предлаганите стотици различни методи за лечение, без нито един от тях да дава категорично решение на проблема. А проблемите не са едни и два:

 • Много често не може да се открие конкретния причинител и опитите за за избор на антибиотик са чисто на принципа “проба-грешка”.
 • От друга страна, естеството на инфекцията и анатомията на простатата са такива, че бактериите се ограничават в тъканта на жлезата и се образуват малки кухини пълни с гной, където инфекцията си тлее.
 • Концентрацията на антибиотиците във въпросните кухини е много по-ниска от нужната, за да изкорени инфекцията и за да достигнем нужните количества, дозата ще се приближи до токсичната.
 • Следствие на можеството антибиотични курсове, бактериите стават резистентни.

Всичко изброено по-горе е причина за неспиращото търсене на нови и различни методи за лечение, включващи не само антибиотичното лечение. Ето къде се включват етеричните масла като помощник на конвенционалната медицина.

Едни от най-известните свойства на етеричните масла познати на хората са противовъзпалителни и унищожаване на причиняващи заболявания патогени като бактерии. Това са някои от най-честите причини за проблемите на простатата, което обяснява как използването на етерични масла  може да окаже подкрепа при лечението на простатата. Не случайно използваме подкрепа, защото независимо от безбройните ползи от етеричните масла,  инфекциите изискват медицинска помощ и не трябва да се лекуват у дома без съвет от медицинско лице.

 Ето и нашият списък с етерични масла за подпомагане лечението на хроничен простатит:

Счита се, че етеричното масло от Розмарин може да помогне за намаляване на химикала в мъжкото тяло, наречен дихидрокситестостерон, което благоприятства по-добро здраве на простатата.

Начин на приложение – 6 капки разредени в чаена лъжичка базово кокосово масло се масажират в областта на жлезата.

Лавандулата вероятно е най-известна в ароматерапията, но също така е и едно от най-добрите етерични масла за здравето на простатата, заради противовъзпалително действие, което  притежава.

Начин на приложение – 6 капки разредени в чаена лъжичка бадемово масло или зехтин се масажират върху перинеума, долната част на корема и гърба три пъти дневно.

Малко етерични масла са придобили такава известност, колкото етеричното масло от тамян, което не е изненадващо предвид дългия списък на медицински употреби. Но едно от най-популярните му приложения винаги е било намаляването на възпалението

Начин на приложение – популярен метод за употреба е дозата от две капки масло, разтрита в небцето.

 

И още няколко съвета…

Освен чисто медицинското лечение, препоръчително е страдащите от  хроничен простатит да спазват определен хранителен и физически режим – ограничаване на употребата на алкохол (особено концентрат), лютиви храни, кафе, които са субстанции с изразено-дразнещ ефект върху простатата и които допълнително могат да влошат симптомите.

Физическата активност тонизира кръвообращението в малкия таз подобрява състоянието, докато застоялият начин на живот – по-цял ден на стола пред код компютъра имат точно обратния и негативен ефект върху болестта.

Много често, пациентите с хроничен простатит се срахуват да не би да влошат състоянието си и умишлено избягват полови контакти. Това мислене е грешно, защото еякулацията чрез стягане на гладката мускулатура стимулира простатата.

 
 

Използвани референции: https://urology.bg

Внимание:
Аз съм майка не медицински специалист. Съдържанието на този сайт е само за информационни цели. Информацията, публикувана тук, представлява само моите мнения и не трябва да се използва за диагностициране, лечение или вместо професионални медицински съвети. Бъдете отговорни за начина, по който използвате етеричните масла, моля използвайте ги разумно и внимателно.