flavon_bulgaria_flavon_tribe_blueberries

#FLAVONFRUITS – 17 ползи от БОРОВИНКИТЕ

Боровинките са богати на хранителни вещества, с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри. Според USDA National Nutrient Database, плодовете са богат източник на витамин С, витамин К, витамин В6, фолиева киселина, калий, мед и манган. Те са с ниско съдържание на въглехидрати и натрий и имат високо съдържание на вода.
Също така са богати на антиоксиданти, особено антоцианин, който е отговорен за техния наситен син цвят и изключителни ползи за здравето ни. Боровинките имат най-голямо количество антиоксиданти в тях в сравнение с всички храни! #FLAVONFRUITS

Нека да разгледаме ползите за здравето от боровинките.

 1. Укрепват костите
  Боровинките са богати на калций, желязо, магнезий, фосфор, манган, цинк и витамин К, които спомагат за подобряване на здравето на костите. Те също така увеличават костната плътност и еластичността и допринасят за поддържането на костната структура.
 2. Грижат се за кожата
  Антоцианинът в боровинките е отговорен за предотвратяването на окислителното увреждане на ДНК, докато изобилието на витамин С е голям фактор за изграждането на колаген. Ето защо те предотвратяват бръчките, възрастовите петна и акнето. Те също така предотвратяват увреждането на кожата, причинено от прах, замърсяване и UV лъчи.
 3. Редуцират лошия холестерол
  Изследванията показват, че високото съдържание на фибри и богатите антиоксиданти в боровинките помагат да се разтваря LDL (лошия) холестерол. Това ги прави идеална диетична добавка за лечение на много сърдечни заболявания, като същевременно укрепва сърдечните мускули. Също така съдържат калий, калций и магнезий, които помагат за намаляване на кръвното налягане.
  Проучване, проведено от д-р Артуро Фигероа, Кинезиология и спортен мениджмънт, Texas Tech University, САЩ, показва, че дневната консумация на боровинки спомага за подобряване на кръвното налягане и артериалната скованост при постменопаузалните жени.
 4. Срещу диабет
  Сокът и екстрактът от боровинки подобряват инсулиновата чувствителност. Боровинката е висококачествена храна, която е съществена част от диабетната диета и помага за понижаване нивата на кръвната захар. Изследване от д-р JoAnn Manson, професор по медицина в Харвардското медицинско училище, доказва, че консумацията на тези плодове е свързана с по-нисък риск от диабет тип 2.
 5. Грижат се за здравето на сърцето
  Боровинките помагат при предотвратяването на атеросклероза, инфаркт и удари. Това се дължи на наличието на фибри, антоцианин, калий, фолат, витамин В6 и витамин С в тях. Фибрите и антоцианин намаляват холестерола, подобряват кръвната мастна тъкан и предотвратяват запушването на артериите. Витамин В6 и фолиевата киселина предотвратяват увреждането на кръвоносните съдове чрез инхибиране на натрупването на хомоцистеин и калий регулират работата на сърдечните мускули.
 6. Превенция на рака
  Боровинките могат да се окажат изключително ценни за раковите пациенти, според проучване, публикувано в списание „Рак“. Те съдържат някои съединения като птеростилбена (отлично средство за лечение на рак на дебелото черво и черния дроб) и елагична киселина. Тези две в комбинация с антоцианина и други антиоксиданти, като витамин С и мед, могат да направят чудеса и да помогнат за предотвратяването и лечението на рака.
 7. Подобряват функцията на мозъка
  Витамините, минералите и фитонутриентите в боровинките могат да излекуват нервните разстройства, като предотвратят дегенерацията и смъртта на невроните. Тези основни хранителни вещества също така защитават мозъчните клетки и помагат за възстановяване на здравето на централната нервна система. Плодовете могат да намалят до голяма степен риска от страдание от заболявания като болестта на Алцхаймер, сочи проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry. Те дори могат да излекуват повредени мозъчни клетки и невронни тъкани, за да поддържат паметта ни остра.
 8. Отслабване
  Високото влакнесто съдържание, което притежават, насърчава храносмилането и загубата на тегло. Те също така насърчават насищането, и ни помагат да се чувстваме сити и намалим коремната мазнина. Една чаша боровинки съдържа само 15 грама въглехидрати и 84 калории. Така замразените или сушени боровинки са чудесни нискокалорични закуски.
 9. Подтискат възпалението
  Антиоксидантите в боровинките имат противовъзпалителни свойства. Те намаляват активността на маркерите на възпалението. По този начин те помагат за предотвратяване на хронични възпалителни заболявания, включително артрит, атеросклероза, болест на Алцхаймер и дори рак.
 10. Антидепресант
  Богатите на флавоноиди диви боровинки помагат да се подобри настроението и действат като ефективен антидепресант.
 11. Насърчават  храносмилането
  Фибрите (влакното), които се срещат в боровинките, предотвратяват запек. Също така, витамините, натриевата, медната, фруктозната и киселинната храна подобряват храносмилането чрез стимулиране на секрецията на правилните стомашни и храносмилателни сокове. Това помага на храната да се движи гладко през стомашно-чревната система.
 12. Лекуват инфекции на пикочните пътища
  Боровинките могат да убият бактериални колонии като Е. coli, които са отговорни за инфекцията на пикочните пътища. Те имат съединение, образувано от големи полимерни молекули, които инхибират растежа на такива бактерии. Те също така имат определени антибиотични свойства, които допринасят за това. Досега това съединение е намерено само в боровинките.
 13. Грижат се за очите
  Боровинките могат да предотвратят или забавят всички възрастови проблеми, свързани с възрастта поради техните антиоксидантни свойства. Те включват дегенерация на макулата, катаракта, миопия и хиперметрия, сухота, както и инфекции, отнасящи се до ретината. Те съдържат специални антиоксиданти, наречени каротеноиди (лутеин, зеаксантин и др.), Флавоноиди (като рутин, ресвератрол, кверцетин и др.) И други антиоксидантни съединения, които са много полезни за здравето на очите.
 14. Укрепване на имунитета
  Антиоксидантите в боровинките могат да стимулират имунната система и да предотвратят инфекциите. Щом имунната Ви система е силна, няма да хванете настинка, треска, шарка и безброй други заразни болести, разпространявани от бактерии и вируси.
 15. Намаляват увреждането на мускулите
  Боровинките помагат за намаляване на мускулната болка и умора, които се появяват след напрегнато упражнение или активност. Те също така помагат при възстановяването на мускулите.
 16. Облекчават IBS синдром на възпалените черва
  Чернодробните люспи, консумирани заедно с пробиотици, показват мощни противовъзпалителни свойства, които могат да лекуватсиндром на възпалените черва (IBS) и болестта на Crohn. Те могат да облекчат симптоми като кървене и болка, причинени от улцерозен колит.
 17. Насърчават детоксификацията
  Антоцианинът в боровинките помага за детоксикацията на тежки метали от организма, включително олово, живак, кадмий и арсен.

 

Надявам се, че ви е било полезно да научите нещо за тези super плодчета и каква мощна подкрепа осигуряват, независимо дали се справяме с възпалително състояние или не. Сега остава само да започнем да включваме повече от тях в диетата си редовно. Сами по себе си боровинките са супер храна, а в синергия с други плодове /#FLAVONKIDS и #FLAVONMAX/ те работят усилено, за да бъдем здрави и се чувстваме добре. 

В днешно време да останеш здрав е най-голямото предизвикателство и проблем. Ако и вие, като мен търсите естествени начини за справяне с токсичното ни ежедневие този пост е за вас.

Аз съм майка не медицински специалист. Съдържанието на тази страница е за информационни цели. Информацията, публикувана тук, представлява само моите мнения и не трябва да се използва за диагностициране, лечение или вместо професионални медицински съвети.