физическото здраве (уелнес)

Защо физическото здраве (уелнес) е важно?

физическо здраве (уелнес)

Започвам серията с физическото здраве (уелнес) за всяко от измеренията на уелнес не случайно. Има осем измерения на уелнес: професионалнo, емоционалнo, духовнo, екологичнo, финансовo, физическo, социалнo и интелектуалнo. Всяко измерение е свързано едно с друго. Както и всяко измерение е еднакво важно за постигането на оптимално здраве. И все пак, когато не се чувстваме в оптимално физическо здраве (уелнес) останалите измерения отиват на заден план.

Определение за физическо здраве (уелнес)

Цялостното физическо здраве улеснява баланса на физическата активност, храненето и психичното благополучие, за да поддържа тялото ни в отлично състояние. Постигането на оптимално ниво на физическо здраве ни позволява да подхранваме личната отговорност за собственото си здраве. Като имаме ясна представа за физическото си състояние, можем да идентифицирате елементите, в които сме успели, както и елементите, които бихме искали да подобрим.

Защо физическото здраве е важно?

То ни насърчава да се грижим за нашите тела чрез физическа активност, правилно хранене и ментална уравновесеност.

Физическа дейност
Да бъдеш физически активен е от решаващо значение за поддържане на тялото в най-добра форма. Няколко доказани ползи от физическата активност са по-здрави кости и мускули, намален риск от заболяване и инсулт и повече енергия. Всеки може да избере подходящото за него натоварване по-лежерната йога или по-интензвни тренировки, но на което и да се спрем е добре в началото поне да използваме услугите на професионалист, който да ни насочи в правилната посока.

Хранене
Важно е да храним тялото си, като имаме добре балансирана диета. Приемането на разнообразни хранителни вещества и витамини не само ще помогне за предотвратяване на заболявания, но и ще поддържа тялото ни в най-добрата възможна форма. Лично аз съм се спряла на хранителните добавки на ФЛАВОН, но всеки може да открие това, което работи най-добре за него.

Психично благополучие
Наличието на оптимални нива на физическа активност и поддържане на правилното хранене е от ключово значение за подобряване на цялостното ни емоционално здраве. Това не само ще изостри способностите ни за мислене и учене, но и ще подобри самочувствието и самоконтрола ни. Спортът и физическата активност са с доказани антистрес свойства в напрегнатото ни ежедневие.

Пътят към физическото здраве

Разбирането на връзката между физическото здраве на нашето тяло и психичното здраве е от решаващо значение, за да се развие балансирано физическо здраве. Когато поем по пътя към физическото здраве, ще се научим да разбираме как тялото ни се представя физически и ще можем да го свържете с това как се чувстваме психически. Физическото здраве насърчава принципите на добро здраве и знания, които влияят върху моделите на поведение, които водят до здравословен начин на живот. По-долу са представени няколко предложения за практикуване на оптимално ниво на физическо здраве.

  • Участвайте във физическата активност всеки ден в продължение на 30 минути. Можете да разделяте ежедневните си 30 минути на 10 минути.
  • Използвайте стълби вместо асансьора или ескалатора и вървете, когато е възможно.
  • Научете се да разпознавате предупредителните знаци, когато тялото ви започне да се чувства зле.
  • Яжте разнообразие от здравословни храни и контролирайте порциите си.
  • Поддържайте редовен график на съня и получавайте между 7-9 часа сън всяка нощ.
  • Практикувайте безопасен секс.

Към Emotional wellness или способността да бъдем оптимисти!

В днешно време да останеш здрав е най-голямото предизвикателство и проблем. Ако и вие, като мен търсите естествени начини за справяне с токсичното ни ежедневие този пост е за вас.

Аз съм майка не медицински специалист. Съдържанието на тази страница е за информационни цели. Информацията, публикувана тук, представлява само моите мнения и не трябва да се използва за диагностициране, лечение или вместо професионални медицински съвети.