различни източници на бета глюкани

За ползите от Бета Глюканите

различни източници на бета глюкани

Бета глюканите са сложни въглехидратни влакна, иначе известни като полизахариди. Те се намират в клетъчната стена на някои видове дрожди, морски водорасли и aglae водорасли, както и гъби Reishi, Shitake и Maitake. Той също се намира в зърна като овес и ечемик.

Съществуват различни видове бета глюкани, като бета 1,3D глюкан, бета 1,4 глюкан или бета 1,6 глюкан.

Какви са ползите от Бета глюканите?

Поддържат имунната система
Бета глюканите са добре известни като имунни модулатори. Имуномодулаторът прави имунната система по-интелигентна, така че тялото ни да може да се предпази и да убие болестта. Това е различно от имунен стимулант, като goldenseal, ехинацея или коластра. Бета глюканът модулира или активира, но никога не престимулира, което го прави безопасен дори при продължителна употреба.

Бета глюканите са най-изследваните имуномодулатори на земята. Те са и най-често консумираният имуномодулатор поради това, че  увеличават устойчивостта на организма към бактериални и гъбични патогени и съответно намаляват силата и честотата на настинки и респираторни инфекции.

Намаляват нивата на кръвната захар
През 2000 г. по света имаше 171 милиона души, страдащи от ефектите на диабета. Според Световната здравна организация (СЗО) този брой се очаква да се удвои до 2030 г.

Проучванията показват, че бета глюканите имат голям потенциал при лечението на диабет и неговите усложнения.

Регулират високото кръвното налягане
Приблизително 103 милиона американци са диагностицирани с високо кръвно налягане, а лекарствата, предназначени за понижаване на кръвното налягане, са едни от най-често предписваните лекарства в страната.

Множество изследвания разкриват ефективността на бета глюкан за намаляване на кръвното налягане, което предполага, че приемането на бета глюкан при приемане на здравословна растителна диета и редовен режим на упражнения трябва да бъде първият, а не последният подход, когато се опитвате да понижите кръвното налягане.

Подобрява здравето на червата
Бета глюканът е пребиотик, вещество, с което се хранят добрите бактерии (или пробиотици) в червата ни. Това от своя страна подкрепя здрава популация от микробиоти – огромната общност от около 100 трилиона микроорганизми (включително бактерии и гъбички), които живеят в стомашно-чревния ви тракт.

Нашата микробиота на червата е подобна на нашите пръстови отпечатъци, уникална за всеки от нас и тъй като почти 80 процента от имунната ни система живее в червата ни, те са от решаващо значение за цялостното ни здраве и благосъстияние.

Помага при алергии
Алергиите са автоимунен отговор – случващ се, когато нашата имунна система образува антитела, които вместо да реагират на чужди нашественици, като бактерии, преминават след незастрашаващи, безвредни протеини, като тези, намерени в цветен прашец или протеин в косата на коте.

Когато страдащите от алергия към амброзия са получавали добавка, съдържаща бета глюкан в продължение на четири седмици, над 50 процента са установили по-леки симптоми на алергия, като назална конгестия и сълзене на очите. Освен това те също отчитат подобрено качество на живота, както и намаляване на проблемите със съня.

Намалява ефектите от стреса
Стресът е обявен за здравната епидемия на 21 век. За много хора стресът присъства до такава степен в живота им, че се счита за новото нормално.

Всекидневният стрес в живота ни означава, че стрес хормоните са нащрек 24/7, изключват имунната ни система, повишават кръвното ни налягане и създават мускулна скованост и болка.

В допълнение към опростяването на живота ни, храненето с растителна диета и намирането на практики, които ни отпускат, проучванията предполагат, че специфичните щамове на бета глюкан могат да бъдат ефективен елемент в усилията за борба с последиците от стреса.

Група здрави жени, които са били под „умерен стрес“, са получавали 250 mg бета глюкан, произведен от хлебни дрожди или плацебо за 12 седмици. Участниците, които са приели добавката, отчитат 41% увеличение на физическата енергия, умствената острота и емоционалното благополучие. Те също имат по-малко проблеми на горните дихателни пътища от тези в групата на плацебо.

Как можем да включим бета глюкан в нашата диета?

Тъй като нашите тела не произвеждат бета глюкани, ние трябва да получим тези важни съединения от външни източници. Пълноценните хранителни източници включват овес, ечемик, дрожди, морски водорасли и лекарствени гъби като Maitake, Shitake и Reishi. Някои диворастящи гъби, като гъби Bracket, също имат високи нива на този полизахарид.

Макар че обикновено избирам да получавам хранителни вещества от пълноценни храни, е трудно да получаваме терапевтичните количества от нашите диети. Поради тази причина приемам и хранителни добавки FLAVON . Бета глюкан се се съдържа в #FLAVONPEAKFUTURE , #FLAVONGREENPLUS , #FLAVONJOY и #FLAVONPEAKFRUIT

В днешно време да останеш здрав е най-голямото предизвикателство и проблем. Ако и вие, като мен търсите естествени начини за справяне с токсичното ни ежедневие този пост е за вас.

Аз съм майка не медицински специалист. Съдържанието на тази страница е за информационни цели. Информацията, публикувана тук, представлява само моите мнения и не трябва да се използва за диагностициране, лечение или вместо професионални медицински съвети.